Skoči na vsebino

Starodavna modrost o loju

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Starodavna modrost o loju, podprta z znanostjo

Sodobne raziskave potrjujejo tradicionalno modrost naših prednikov o uporabi loja za nego kože. Iz biologije vemo, da je celična membrana sestavljena predvsem iz maščobnih kislin, natančneje iz dvojne plasti. Nasičene maščobe predstavljajo vsaj 50 odstotkov celične membrane. Ker so nasičene maščobe pri dani temperaturi bolj trdne kot nenasičene maščobe, pomagajo dati celični membrani potrebno togost in celovitost za pravilno delovanje. Enkrat nenasičene maščobe, čeprav niso tako “trdne” kot nasičene maščobe, so bolj kot večkrat nenasičene maščobe, ki so prav tako prisotne v celični membrani v ustreznem razmerju, čeprav sodobna prehrana vodi do nesorazmerne količine večkrat nenasičenih maščob. Zdrave, “napete” kožne celice z zadostno količino nasičenih in enkrat nenasičenih maščob bi nedvomno poskrbele za zdravo, napeto kožo. Zanimivo je, da je maščoba loja običajno 50 do 55 odstotkov nasičenih, tako kot naše celične membrane, pri čemer je skoraj vsa preostala enkrat nenasičena, zato je logično, da bi bila koristna za zdravje kože in združljiva z našo celično biologijo.

Še en močan pokazatelj združljivosti loja z biologijo naše kože je njegova podobnost z sebumom, mastno, voskasto snovjo, ki maže in ščiti našo kožo pred vodo. Dejansko beseda "sebum" v latinščini pomeni "loj" in se je v tem biološkem smislu začela uporabljati okoli leta 1700. Žleze lojnice, ki izločajo sebum, so v največji količini na obrazu in lasišču, vendar so porazdeljene po vsej naši koži, razen po dlaneh in podplatih. Sebum je sestavljen iz približno 57 odstotkov maščobnih kislin (maščob ali lipidov), od katerih je približno 44 odstotkov nasičenih in od tega 41 odstotkov v obliki trigliceridov. Lipidi loja so predvsem v obliki trigliceridov, tako so maščobne kisline običajno konfigurirane v naravi.
Glede te združljivosti loja z biologijo naše kože je pomembno pudariti, da smo ljudje prej in bolj živali kot rastline, zato se predsodki o živalskih maščobah v izdelkih za nego kože zdijo neutemeljeni ali celo nelogični. Poleg tega, da vsebujejo zelo malo nasičenih maščob, rastlinski izdelki nimajo enake ravni drugih hranil, potrebnih za zdravo kožo. Loj vsebuje naravne maščobotopne aktivatorje, vitamine A, D in K ter E, ki jih najdemo samo v živalskih maščobah in so vsi potrebni za splošno zdravje in zdravje kože.
Loj vsebuje tudi maščobe, kot je konjugirana linolna kislina (CLA), ki deluje protivnetno, ter palmitoleinsko kislino*, ki ima naravne protimikrobne lastnosti. Dr. Mary Enig navaja študijo o maščobah iz leta 2006, ki kaže, da ima CLA, ki jo najdemo v visokih koncentracijah v loju, pomembne učinke proti raku in da je oskrba z lojem povečala te učinke zaradi palmitinske kisline, še ene maščobne kisline.

*zanimivost: Palmitoleinska kislina, ki spada v skupino omega-7 maščobnih kislin, je v rastlinskih oljih le redko prisotna. Olje, ki se pridobiva iz mehkih delov plodov rakitovca, je zato eden izmed najboljših virov palmitoleinske kisline, saj ta predstavlja celo do 50 % vseh maščobnih kislin, ki so prisotne v iztisnjenem olju. Naše čistilno olje Zarja vdebuje olje plodov rakitovca.

Pridruži se nam

Prejemaj ekskluzivne novice in obvestila o akcijah.

Ne pošiljamo vsiljene pošte!
Preberite o varovanju zasebnosti za več informacij.

Pridruži se nam

Prejemaj ekskluzivne novice in obvestila o akcijah.

Ne pošiljamo vsiljene pošte!
Preberite o varovanju zasebnosti za več informacij.